Medikal Ayak Bakımı

Medikal Ayak Bakımı

Medikal ayak bakımında öncelikle ayağın muayenesi yapılır; kişinin ayağı ile ilgili problemler dinlenir, mevcut sağlık durumu ve günlük hayatı ile ilgili sorular sorulur, ayakkabıları kontrol edilir, basış bozukluğu/deformite durumunda bası analizine yönlendirilir, ortopedik tabanlık ihtiyacı değerlendirilir ve uygun tedavi planı çıkarılır.
Medikal ayak/tırnak bakımında kuru sistem kullanılarak, steril aletlerle tırnaklar doğru şekilde kesilir, ölü doku temizlenir, canlı dokuya dokunulmaz.

Yapılan araştırmalar ortalama yüz kişiden 85’inde bir ayak problemi olduğunu gösteriyor. Zaman içinde değişime uğrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonları, batık, nasır, siğil, tırnak-deri mantarı ve terleme ve kokuya neden olabiliyor. Düzenli bakım sayesinde problemler oluşmadan ya da büyümeden çözülebiliyor.

Medikal Ayak Bakımının Pedikürden Farkı Nedir?

Kuaför ya da pedikür salonlarında kullanılan ekipmanlar çoğu zaman, gerekli standartta steril edilmemektedir, yalnızca dezenfekte edilmektedir. Dezenefeksiyon ile yalnızca mikroorganizmalar inaktif hale gelir, sterilizasyonda ise tek bir canlı mikroorganizma dahi kalmaz.
Hastanelerde ekipmanlar ameliyathanede kullanılan aletlerle aynı standartta steril edilmekte ve tek tek paketlenmektedir. Sterilizasyon tam anlamı ile yapılmaz ise pedikür yoluyla enfeksiyon (siğil, mantar, hepatit B, hepatit C, HIV) bulaşabilir.

Pedikür öncesinde ayaklar suya sokulur ve suyla şişen ve kabaran ayaklardaki ölü doku yanında canlı doku da alınır. Vücut canlı dokuyu yerine koymak için hızlıca daha fazlasını üretir, bu kısır döngüyle 2 haftada bir pediküre gitmek gerekebilir. Medikal ayak bakımında ise kuru cihazlarla işlem yapılır, sadece ölü deriler alınır, canlı dokuya dokunulmaz, periyodik ayda bir bakım yapılması yeterli olabilir.

Ayak Sağlığı Bölümlerinde, yüksekokul mezunu podologlar tarafından uzman hekimler (Ortopedist, Dermatolog) ile birlikte çalışarak, ayak / tırnak anatomisine uygun tedaviler gerçekleşmektedir.